Πρακτική άσκηση δικηγόρων σε δικηγορικά γραφεία

Στό πλαίσιο του προγράμματος «Πρακτική άσκηση αποφοίτων νομικών σχολών για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος δικηγόρου», το οποίο υλοποιείται από την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από Εθνικούς Πόρους, θα ξεκινήσει εντός του Οκτωβρίου η υποβολή αιτήσεων για 6μηνη Πρακτική Άσκηση από τους αποφοίτους νομικών σχολών σε δικηγορικά γραφεία/δικηγορικές εταιρίες.

Η υποβολή αιτήσεων για την 6μηνη άσκηση θα αφορά αποκλειστικά τους ασκούμενους που εντάχθηκαν στον Β΄ Κύκλο υλοποίησης, οι οποίοι ολοκληρώνουν την 12μηνη Πρακτική Άσκηση στα δικαστήρια/εισαγγελίες της χώρας και συνεχίζουν με την 6μηνη Πρακτική τους Άσκηση σε δικηγορικά γραφεία/δικηγορικές εταιρίες.

Για τον λόγο αυτό, καλούνται τα δικηγορικά γραφεία/ εταιρίες της χώρας, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο εν λόγω πρόγραμμα, ως Φορείς θέσεων Πρακτικής Ασκησης, να υποβάλλουν σχετικό αίτημα μέσω του πληροφοριακού συστήματος του προγράμματος: https://dpa.moj.gov.gr .

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για τη δημιουργία θέσεων Πρακτικής Άσκησης από δικηγορικά γραφεία/ εταιρίες ορίζεται η Κυριακή 09 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 23:59.

Στη συνέχεια, το πληροφοριακό σύστημα των αιτήσεων δεν θα δέχεται νέες αιτήσεις για όσο χρονικό διάστημα υποβάλλονται αιτήσεις από τους ασκούμενους του Β’ κύκλου προκειμένου να τοποθετηθούν στα δικηγορικά γραφεία/ εταιρίες.

ΥΓ: Όσες-όσοι συνάδελφοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση (για την απασχόληση ασκούμενου δικηγόρου στο δικηγορικό τους γραφείο), δεν χρειάζεται να υποβάλουν νέα αίτηση (καθώς εξακολουθεί να ισχύει η ήδη υποβληθείσα).

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 3.10.2022

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε εκτάκτως στις 3 Οκτωβρίου 2022, μέσω τηλεδιάσκεψης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Α. ΑΥΞΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην αύξηση, από 1.1.2023, των ασφαλιστικών εισφορών των επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών και μάλιστα σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης και συνεχούς αύξησης του πληθωρισμού.

Η Κυβέρνηση δεν στηρίζει τους δικηγόρους, όπως φάνηκε τόσο με τη στάση που κράτησε απέναντί τους μέσα στην πανδημία όσο και με τις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ (τέλος επιτηδεύματος, ΦΠΑ κλπ). Τουναντίον, τους επιβαρύνει με περαιτέρω αύξηση του λειτουργικού τους κόστους.

Σημειώνεται δε, ότι η αύξηση αυτή, η οποία είναι βέβαιο ότι δεν θα απορροφηθεί στο μέλλον, όταν οι οικονομικές συνθήκες διαφοροποιηθούν, δεν συνδυάζεται με αντίστοιχη αύξηση των συντάξεων και δημιουργεί δυσμενείς συνθήκες εις βάρος ιδίως των αμίσθων δικηγόρων, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν το σύνολο των εισφορών με ίδιες δαπάνες, σε αντίθεση με τους μισθωτούς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, οι ασφαλιστικές εισφορές των οποίων καλύπτονται κατά τα 2/3 από τον εργοδότη τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε:

1. Να αποστείλει επιστολή, σε συνεργασία με τους λοιπούς επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία να εκφράζεται η έντονη διαμαρτυρία τους για την επικείμενη αύξηση από 1-1-2023 των ασφαλιστικών εισφορών στο ύψος του τρέχοντος Δ.Τ.Κ.

2. Να δημοσιοποιήσει με κάθε πρόσφορο τρόπο το θέμα της αύξησης των εισφορών και τις αρνητικές συνέπειές του στους επιστήμονες – ελεύθερους επαγγελματίες.

3. Σε περίπτωση που η Κυβέρνηση εμμένει στην απόφασή της αυτή, να προβεί άμεσα σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας του δικηγορικού σώματος και να συγκαλέσει εκτάκτως την Ολομέλεια για την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Β. ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Η Συντονιστική Επιτροπή θεωρεί, καταρχάς, θετική την παράταση μέχρι 31.12.2023 της προθεσμίας για την άσκηση του δικαιώματος διόρθωσης των ανακριβών πρώτων εγγραφών στις περιοχές της Χώρας που έχουν κτηματογραφηθεί και την πρόθεση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για οριστική επίλυση του ζητήματος με τον καθορισμό της άνω προθεσμίας, ως 20ετούς, αρχομένης από τον χρόνο έναρξης λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων.

Γ. 187 παρ. 6 Π.Κ.

Η Συντονιστική Επιτροπή θεωρεί βελτιωτική, σε σχέση με την υφιστάμενη, την προωθούμενη διάταξη για τροποποίηση του άρθρου 187 παρ. 6 σύμφωνα με την οποία το δικαστήριο δύναται να κρίνει με ειδική αιτιολογία για την ανασταλτική δύναμη της έφεσης σε περίπτωση καταδίκης για το πλημμέλημα της παραγράφου 3 του άρθρου αυτού και τα συναφή πλημμελήματα ή κακουργήματα που επισύρουν πρόσκαιρη στερητική της ελευθερίας ποινή. Η Συντονιστική Επιτροπή θα εισηγηθεί σχετικά στην Ολομέλεια, η οποία θα συγκληθεί εκτάκτως στο αμέσως προσεχώς διάστημα.

 

 

Η υπ΄ αρ. 217/2022 κοινή πράξη των Διευθυνόντων το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου

Δείτε εδώ την υπ΄ αρ. 217/2022 κοινή πράξη των Διευθυνόντων το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου ( έκτακτα μέτρα λόγω covid από 3/10/2022 έως και 17/10/2022)

Δελτίο Τύπου σχετικά με την από 26/09/2022 Επιστολή προς τον Υπουργο Υποδομών για το Νεο Δικαστικο Μέγαρο Ηρακλείου.

 

Ηράκλειο 5-10-2022

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή με θέμα την ανέγερση του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου.

 

Με την με αριθμό πρωτοκόλλου 1081/26-9-2022 κοινή επιστολή τους, η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Ηρακλείου και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου, απευθύνθηκαν στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή, για το θέμα της ανέγερσης του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου και της διαχρονικά επιδεικνυόμενης αδράνειας της Πολιτείας στην εκτέλεσή του.

            Στη επιστολή γίνεται ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη της υπόθεσης από το έτος 2002 όταν και αποφασίστηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης η μελέτη, δημοπράτηση και ανέγερση του Νέου Δικαστικού Μεγάρου, μέχρι και τις πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργού, αρχικώς της υπ’ αρ. Δ21/1103/Φ.Δ03.02/29-07-2020 με την οποία ανατέθηκε η υλοποίηση μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. του ενιαίου έργου «Ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου στο Ηράκλειο Κρήτης και ανακατασκευή των υφιστάμενων Δικαστικών Μεγάρων στο Ρέθυμνο και στα Χανιά Κρήτης και συντήρηση και διαχείριση αυτών» και ακολούθως της υπ’ αρ. 111613/27-04-2021 με την οποία τροποποιήθηκε η ανωτέρω απόφαση υπό τον νέο τίτλο: «Ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων Ηρακλείου και Χανίων και ανακατασκευή  Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου και Συντήρηση και Διαχείριση Αυτών μέσω ΣΔΙΤ».

            Ακολούθως διαπιστώνεται πως η ανωτέρω τροποποίηση οδήγησε αναπότρεπτα στην περαιτέρω καθυστέρηση εκτέλεσης του έργου καθώς αφενός δεν εξετάσθηκε η ωριμότητα των λοιπών έργων, τα οποία αποτελούν μόνον εξαγγελίες αφετέρου δεν ελήφθησαν υπόψιν οι προβληματικές συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης στην πόλη του Ηρακλείου, με αποτέλεσμα έκτοτε να μην υπάρχει καμία ουσιώδης εξέλιξη, σε αντίθεση με το έργο «Ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων Έδεσσας, Σερρών, Κιλκίς και Ανακατασκευή Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης και Συντήρηση και Διαχείριση Αυτών μέσω ΣΔΙΤ», για το οποίο όχι μόνον εγκρίθηκε η Διενέργεια Διεθνούς Διαγωνισμού αλλά μόλις προ ολίγων ημερών εγκρίθηκε με απόφασή του Υπουργού το Πρακτικό της Επιτροπής και ολοκληρώθηκε η Α’ Φάση του Διαγωνισμού με την προεπιλογή των υποψηφίων που προκρίνονται στη Β’ Φάση του Διαγωνισμού (Διάλογος και Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών).

Κατόπιν αυτών ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών καλείται να επιληφθεί προσωπικώς της οριστικής επίλυσης του ζητήματος, τροποποιώντας τη με αρ. 111613/27-04-2021 απόφαση του με αναδιαμόρφωση του φυσικού αντικειμένου αυτής και τον διαχωρισμό της ανέγερσης του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου από τα υπόλοιπα έργα. Μετά την παρέλευση είκοσι (20) άγονων ετών, το έργο της ανέγερσης του Νέου Δικαστικού Μεγάρου πρέπει αμετάκλητα να εισέλθει σε διαγωνιστική διαδικασία και ολοκλήρωση. Η πρόοδός του έργου - ωριμότερου αυτών για τα οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί η Α’ Φάση του Διαγωνισμού - δεν μπορεί να εξαρτάται από την ωρίμανση άλλων έργων και δη της ανέγερσης ενός νέου Δικαστικού Μεγάρου στα Χανιά, για το οποίο το μόνον που υπάρχει σήμερα είναι η εξαγγελία, η δήλωση προθέσεως της Κυβέρνησης και ουδέν άλλο. Κάθε άλλη επιλογή ισοδυναμεί με παραπομπή στις ελληνικές καλένδες, με άρνηση εκπλήρωσης μίας συνεχώς αναβαλλόμενης υποχρέωσης της Πολιτείας. Η πόλη του Ηρακλείου πρέπει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να αποκτήσει στον συντομότερο δυνατόν χρόνο, το Δικαστικό Μέγαρο που της αρμόζει για την απρόσκοπτη απονομή της Δικαιοσύνης, προς όφελος των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος.

Το κείμενο της επιστολής μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Πρόσκληση σε Ημερίδα της 9/12/2022 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου

Την Παρασκευή 9/12/2022 και ώρα 4-8μ.μ., το Δικαστήριό μας (Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου) προγραμματίζει ημερίδα, με αντικείμενο επίκαιρα θέματα διοικητικού δικαίου. Σκοπός της ημερίδας αυτής είναι να αναλύσουμε, με τρόπο πρακτικό και για τη σύνταξη σχετικών δικογράφων, διάφορα νομικά ζητήματα που απασχολούν την περίοδο αυτή τους δικηγόρους και τα διοικητικά δικαστήρια, με σαφήνεια και πρακτικότητα, έτσι ώστε όλοι οι νομικοί, είτε ασχολούνται με το διοικητικό δίκαιο είτε όχι, να ωφεληθούν στο επάγγελμά τους. Δείτε εδώ αναλυτικά την σχετική πρόσκληση.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΡΧΕΙΟΦΥΛΑΚΕΙΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ 03 -07.10.2022

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΗΤΟΙ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 03/10/22 ΕΩΣ ΚΑΙ  ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  07/10/22 ΤΟ ΑΡΧΕΙΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ  05/10/22.

Ανακοίνωση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου (04.10.2022)

 Σας γνωρίζουμε ότι, λόγω έλλειψης αιθουσών, ενδέχεται οι υποθέσεις του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου α) της 6/10/2022 να εκδικαστούν μετά από διακοπή στις 7/10/2022 στις 09:00 π.μ. στο ακροατήριο του 1ου ορόφου (στην αίθουσα του A’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου) και β) οι υποθέσεις του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου της 10/10/2022 να εκδικαστούν μετά από διακοπή στις 17/10/2022 στις 09:00 π.μ. στο ακροατήριοΓ΄ στο ισόγειο εντός του Δικαστικού ΜεγάρουΗρακλείου. Σχετική ανακοίνωση θα γίνει κατά την, προβλεπόμενη από το κανονικό πρόγραμμα, ημέρα συνεδρίασης.

 

Η Διευθύνουσα το Πρωτοδικείο Ηρακλείου

Ελεονώρα Λινάκη

Πρόεδρος Πρωτοδικών

Καταστροφή άχρηστου αρχειακού υλικού Εφετείου Δωδεκανήσου

Ανακοινώνεται ότι,με την υπ’ αριθ. πρωτ.44759/22-9-2022 απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης έχει εγκριθεί η εκποίηση και, αν τούτο δεν είναι δυνατό,η καταστροφή του άχρηστου αρχειακού υλικού του Εφετείου Δωδεκανήσου, συμπεριλαμβανομένων δικογραφιών πολιτικού και ποινικού  τμήματος(πλην απαλλοτριώσεων και φυγοδίκων)μέχρι και το έτος 2014. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Ανακοίνωση - Πρόσκληση για λίστα δικηγορων δασικων χαρτων

Καλούνται οι κ. συνάδελφοι, τουλάχιστον παρ’ Εφέταις, που επιθυμούν να συμμετέχουν ως Πρόεδροι στην συγκρότηση των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων(Ε.Π.Ε.Α.)της παρ. 1 του άρθρου 18 του Νόμου 3889/2010 κατά των δασικών χαρτών, όπως αναρτήθηκαν στην Περιφ. Ενότητα Ηρακλείου στις 29/01/2021) να το δηλώσουν στην Γραμματεία του ΔΣΗ ,έως 10/10/2022.

Περισσότερα...

Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου: Ηλεκτρονική κατάθεση δηλώσεων παράστασης

Δείτε εδώ αναλυτικά το σχετικό έγγραφο