ΑΠΟΧΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΑΠΟ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΚΕΣ ΣΤΙΣ 21.6.2022

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟY

Δικαστικό Μέγαρο

Τηλ: 2810/286-386 & 2810/288-312 

Fax: 2810/288-311

E-mail: dikigorher@yahoo.gr

                                                                                                                                                                                                Ηράκλειο,20-06-2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, αποφάσισε την ΑΠΟΧΗ των μελών του την Τρίτη 21.6.2022, ημέρα της εισαγωγής προς ψήφιση στη Βουλή της τροπολογίας για το άρθρο 349 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας από τις ποινικές δίκες (εξαιρούνται οι ποινικές υποθέσεις που παραγράφονται και υποθέσεις με κρατούμενους που συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης).

Η επιχειρούμενη τροποποίηση του άρθρου 349 ΚΠΔ, περιορίζει το δικαίωμα αναβολής της συζήτησης για λόγους που αφορούν στο πρόσωπο πληρεξουσίου δικηγόρου και πρόκειται για αιφνίδια νομοθετική πρακτική που τείνει να γίνει κυβερνητική συνήθεια.

Η όποια προσπάθεια στοχοποίησης των δικηγόρων, ως υπευθύνων για την αναβολή της συζήτησης υποθέσεων και για τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, είναι απαράδεκτη και αποπροσανατολιστική. Οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης έχουν συγκεκριμένες αιτίες, τις οποίες το δικηγορικό σώμα έχει αναδείξει και στηλιτεύσει κατ’ επανάληψη.

Η προωθούμενη διάταξη παραβιάζει βασικές αρχές της ποινικής δίκης και στερεί από τους διαδίκους και ιδίως από τον κατηγορούμενο το δικαίωμα εκπροσώπησή του από τον δικηγόρο της επιλογής του.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου  καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει την συγκεκριμένη διάταξη και να προχωρήσει άμεσα σε διάλογο με όλους τους  εμπλεκόμενους φορείς στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                    Ο ΓΕΝΙΚΟΣ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

   ΝΙΚΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ                                                   ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ