ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

 

 

Κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. του Δ.Σ.Η., μετά και την τροποποίηση του Ν.3226/2004 «Παροχή Νομικής Βοήθειας σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος και άλλες διατάξεις» με το Ν.4689/2020,  θα επικαιροποιηθούν οι σχετικές καταστάσεις.

         Καλούνται οι συνάδελφοι που επιθυμούν να συμπεριληφθούν στις καταστάσεις νομικής βοήθειας σε αστικές, εμπορικές, διοικητικές και ποινικές υποθέσεις να το δηλώσουν στη Γραμματεία του Δικηγορικού Συλλόγου έως την Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020. Σε σχετική δήλωση πρέπει να προβούν και όσοι ήδη μετέχουν στις ισχύουσες καταστάσεις.

            Ειδικότερα για τις ποινικές υποθέσεις συμφώνα με το αρ. 3 παρ. 3 του Ν. 3226/2004, ως τροποποιηθείς ισχύει, «δικαιούνται εγγραφής στην κατάσταση συνηγόρων νομικής βοήθειας οι δικηγόροι που έχουν τουλάχιστον πέντε (5) παραστάσεις ως συνήγοροι υπεράσπισης ή παράστασης για την υποστήριξη της κατηγορίας. Προκειμένου για άσκηση αίτησης αναίρεσης ή για παράσταση κατά τη συζήτηση αυτής, απαιτείται να συντρέχει στο πρόσωπο του συνηγόρου και η προϋπόθεση του δικαιώματος παράστασης ενώπιον του Αρείου Πάγου.»

            Οι δικαιούμενοι εγγραφής στις καταστάσεις νομικής βοήθειας σε ποινικές υποθέσεις πρέπει να δηλώνουν αν επιθυμούν να οριστούν ως συνήγοροι νομικής βοήθειας στην προανάκριση του άρθρου 245 παρ. 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και σε επείγουσες ανακριτικές πράξεις.

Εκ του ΔΣ του ΔΣΗ